Srpska Slava

ПРИПРЕМА СЛАВСКОГ ЖИТА

Мада изгледа једноставно спремати жито, то ипак није тако лака ствар.

Кувати га на овај начин: набавити белу и крупну пшеницу, очистити је, па је два дана пред славу, потопити у лонац са чистом водом и оставити је да у тој води преноћи до сутрадан. Има домаћица које спремају жито на тај начин што га скуваног самељу, а има их које га пре кувања истуцају. Када домаћица не жели да меље пшеницу, већ да је меси, онда сутрадан, пошто је пшеница преноћила потопљена, оцедити је од воде и мало-помало је туцати у авану.

Када се тврда љуска скинула са зрневља, опрати пшеницу у неколико хладних вода, спустити је у лонац, налити хладном водом да огрезне и на тихој ватри кувати око 2 часа, то јест док вода не постане бела и зрно потпуно мекано.

У случају да домаћица жели пшеницу да меље, није потребно да је отуцава, већ изјутра пошто је пшеница преноћила потопљена, ставити је да се у истом лонцу и води кува. На овај начин спремана пшеница ће се дуже кувати. За време кувања избегавати доливање, нарочито мешање. Пшеница лако загорева, зато је непрестано кувати на слабој ватри.

Стари порцелански ђевђир.

Кувану пшеницу ставити у ђевђир и под чесмом испирати све док са ње не нестане бела скрама а зрневље не буде потпуно чисто и бело. Пустити пшеницу да се добро оцеди од воде. Већи сто застрти чистим столњаком па по њему пшеницу распоредити, али тако да не дође зрно преко зрна. Преко тога ставити други чисти столњак. Оставити пшеницу да преноћи, а сутрадан рано изјутра ставити је у дубљи суд и ако је отуцана месити, а ако није самлети је (понекад и двапут) на добро опраној машини за млевење меса. Обавезно је да се домаћица пре него што отпочне мешење жита прекрсти.

На килограм пшенице одмерити килограм шећера у праху, са аромом ваниле,  и килограм самлевених ораха, или обарених, ољуштених и самлевених бадема. Шећер и орахе равномерно додавати у жито и при том га добро месити рукама. Узети стаклени тањир, који се нарочито за ову сврху употребљава, па у облику округлог хлеба ставити на њега измешено жито. Жито одозго посути самлевеним орасима или бадемима, затим ставити слој шећера у праху и пазити да самлевени ораси и шећер свуда равномерно покрију жито.

Најзад узети чисту салвету, ставити је преко шећера, па длановима добро утапкати шећер да не би спао са жита. Неке домаћице још украшавају жито разним украсима: обареним и ољуштеним бадемом, сувим воћем, и сл. Ивице тањира обрисати прво влажном салветом, а затим сувом.

За патарице, други дан славе, уочи славе одвојити један део куваног жита, па га на дан патарица припремати.