Srpska Slava

ПРИПРЕМА СЛАВСКОГ КОЛАЧА

Мешење славског колача у кући леп је породични чин и врло лепа успомена за децу која ће, гледајући своју мајку како га меси, то пренети доцније и у своју кућу. Младе девојке треба да и у овом послу одмењују своју мајку, како би још зарана стекле искуство у томе.

Колач се обично меси дан пре славе. Домаћица се прво прекрсти и у себи очита Оче наш, па ће тек онда почети са мешењем.

У лонац од 1 литра издробити 20 до 30 грама квасца, прстима га уситнити тако да нема грудвица. Затим додати мало соли, једну кашику шећера и мало брашна, како би тесто било ретко. Суд ставити близу шпорета и оставити док квасац не ускисне и напуни лончић.

За то време просејати килограм до килограм и по брашна, ставити га у суд за мешење и код шпорета добро загрејати. Кад је квасац ускисао почети мешење. У брашну направити удубљење у средини, додати квасац, 2 до 3 кашике шећера и мало освештане водице (коју је свештеник за славу осветио), па све то замесити доливајући по мало воде, тако да се добије тесто средње тврдоће. У тесто не треба стављати млеко, жуманца и слично.

Тесто треба месити све док се не одваја од прстију и док се на њему не појаве клобуци, пликови. Када је тесто довољно измешано, извадити га из суда, дно суда посути брашном и онда вратити тесто у суд, прекрстити га, покрити с неколико чистих салвета или крпом и оставити на топлом месту да нарасте.

Када је тесто довољно порасло, пажљиво га изручити на даску посуту брашном, лако га рукама израдити у облику округлог хлеба и ставити у округао калуп. Приликом овог премесивања тесто се не сме много притискивати, нити месити јер у том случају неће нарасти колач. Калуп са колачем опет прекрити и оставити на топлом месту да поново нарасте. Потом следи украшавање колача.

Прво се преко целог колача ставља крст (од два ваљкаста комада теста стављена унакрст).

Затим се колач уоквири плетеницом, преко које се прави венчић. Венчић се обично прави тако што се комад теста изваља а затим исецка на мање ваљкасте комадиће. Сваки такав комадић се по дужини двапут засече (тако да добију три крака). Ови комадићи се слажу преко плетенице и то тако да сваки следећи мало преклопи претходни; тако редом док се не уоквири цео колач и на тај начин добије венац око крста. И венчић и крст се још засецкају маказама да колач још китњастије изгледа.

Сада се на средиште крста ставља поскурица – хлепчић кружног облика. Она се такође ставља и преко венчића, као и на завршецима сваког од четири крака крста (укупно пет поскурица).

Даље се колач украшава осталим украсима од теста које се замеси од брашна и мало воде. Ти украси представљају жеље домаћице: птице (голубови) представљају здравље и весеље. грозд означава жељу да род добро роди, али уједно јесте и симбол Исуса христа, цвеће (ружице) значи лепоту, чистоту и миомирис душе, деца одрастају лепа и чиста као ружице. Често се од теста може направити и мала шака, која означава Богородицу. Ови украси стављају се у поља између кракова крста, и довољно је да колач буде леп да се у сваком од четири поља налази поједан украс. Треба избегавати претераност.

Најважнији украс славског колача је знак четвртастог облика коме је крст у средини а међу крацима крста натпис ИС ХС НИ КА. Овај натпис на грчком значи: Исус Христос побеђује. За утискивање овога знака постоји нарочити дрвени печат (који свака домаћица треба да има) и који се назива слово. Оно своје име не дугује томе што се на њему налазе исписана поменута слова, већ зато што је то црквенословенски термин (на грчком логос) којим се означава Исус Христос – У почетку беше Слово. Утискивањем слова у колач, утискује се сам Исус Христос, чиме колач више није обичан хлеб, већ свети принос.

Изглед самог колача и начин прављења украса зависи од умешности домаћице, али ваља знати да колач никада не треба да буде пренатрпан украсима.

Украшен колач прекрстити и ставити у загрејану пећницу и пећи на умереној ватри. Првих десет минута не отварати пећницу, а после с времена на време окретати колач како би са свих страна подједнако растао. Водити рачуна да колач не загори.

Када се колач одваја од калупа значи да је печен, али га ипак оставити још десетак минута да се на тихој ватри истишти. Добро нарастао и испечен колач не сме да буде тежак. Чим се колач извади из пећнице пажљиво га одозго премазати млаком водом у којој је претходно растворено мало шећера (споља ће површина колача бити сјајна) и затим спустити на чист тањир.

Колач се потом чува до славе завијен у лепој и белој тканини. На њега се спусти струк босиљка.