Srpska Slava

УОЧИ СЛАВЕ

Уочи славе нека домаћица са освећеном водицом замеси славски колач и скува пшеницу за кољиво a домаћин нека припреми славску свећу, тамјан, црвено вино и зејтин.

Препоручује се да сама домаћица  или ко од домаћих, умеси славски колач а не да се готов купује. Нека и тај славски колач, умешен од домаћих, буде израз захвалности Богу и светитељу што им је дат живот и здравље да и те године дочекају дан своје славе – нека он буде молитва Господу за благослов. Али ако славски колач спрема неко ван куће, онда, када се кући донесе, треба га покропити освећеном водицом.

Препоручује се да сама домаћица, или ко од домаћих, умеси славски колач, а не да се готов купује.

Треба послове око спремања за славу тако распоредити да се одвоји време за одлазак у цркву на вечерње или бденије (када ће се обично понети и предати зејтин и тамјан као свој прилог цркви а у спомен светитеља).

– У цркви нека свечари запале свећу за здравље своје и своје породице и нека упуте топле и искрене молитве Свевишњем, молећи за заступништво свога светитеља.

– Нека се сете и својих драгих покојника, па нека прислуже свећу и за покој њихових душа.

У цркви нека свечари запале свећу за здравље своје и своје породице и нека упуте топле и искрене молитве Свевишњем, молећи за заступништво свога светитеља.

Ако из неких нарочитих разлога не могу да оду у цркву, а они сви нека се – по свршетку посла – окупе пред иконом свога светитеља, прислуже му кандило, и помоле се Богу и светитељу за срећу, здравље и свако добро. Домаћин нека тамјаном окади икону, све присутне и све одаје у кући. Он или ко млађи, нека очита молитву Господњу Оче наш…. и Богородице Дјево...Ако знају нека отпевају Тропар светитељу и очитају молитву њему посвећену. [ ТРОПАРИ ] Нека њихове молитве буду искрене и из чистог срца јер ће само тада бити услишене.