Srpska Slava

СВЕТИТЕЉИ И ИКОНЕ

Црква поштује светитеље као Божије угоднике и као оне који су блиски Богу, обраћајући им се у молитвама, призивајући их да се заузму за нас пред Богом.

Да ли поштовањем и призивањем светитеља ми умањујемо славу Божију?

Поштовањем и призивањем светитеља ми не умањујемо славу Божију, јер, прво, ми поштујемо светитеље не као Бога, него као људе блиске Богу и у светитељима поштујемо силу и благодат Божију, која се у њима показала.Славу и част узносимо једино Богу. Друго, светитеље призивамо као људе прослављене пред Богом, који би нам измолили од Бога помоћ и милост Његову.

На чему је основано учење Цркве о призивању светитеља?

Ово учење је основано на Светом писму и Светом предању.

Шта нам говори Свето писмо о значају молитава светитељима за нас?

У књизи Мојсијевој описује се како Господ наређује Авимелеху да се моли Аврааму, говорећи: „Пророк је, и молиће се за те, те ћеш остати жив” (Пост 20, 7). На другом месту Израиљци преклињу пророка Самуила да се за њих моли Господу, да их избави од непријатеља, и каже се: „И завапи Самуило ка Господу за Израиљ, и услиши га Господ” (I Сам 7, 9). У Новом завету Св. апостол  Јаков опомиње: „Много може помоћи снажна молитва праведнога” (Јак 5, 16), док Св. апостол и јеванђелист Јован пише у Откривању:  „И видех седам анђела који стоје пред Богом… И дође други анђео и стаде пред жртвеником, држећи златну кадионицу; и беше му дано много тамјана да даде молитвама свих светих на жртвеник златни пред престолом и дим од кађења за молитве светих подиже се из руке анђелове пред Бога.” (Отк 8:2-4). Св. апостол Павле, такође, поред осталог говори: „Свагда, у свакој молитви својој, молим се за све вас с радошћу.” (Фил 1: 4).

Којим речима се Црква обраћа светитељима, призивајући их у молитви?

Прослављајући у својим богослужбеним песмама подвиге и страдања светитеља Божијих, као и њихове хришћанске врлине, Црква им се, поред осталог, обично обраћа речима: „Моли (или „молите”) за нас грешне”. Тако, на пример, на Великом повечерју, ми призивамо помоћ светитеља речима: „Пресвета Владичице, Богородице, моли за нас грешне; Свети Јоване, Пророче и Претечо и Крститељу Господа нашег Исуса Христа, моли, за нас грешне; Све небеске силе Светих Анђела и Арханђела, молите се за нас грешне; Свети славни апостоли, пророци и мученици, и сви свети, молите се за нас грешне”.

Кога од Божијих светитеља ми увек призивамо?

Ми свакодневно призивамо у молитви светитеље чија се успомена слави тога дана, затим, светитеља покровитеља наше породице. Уколико се молимо у храму светитеља коме је храм посвећен онда и њега помињемо, затим светитеља чије име носимо или кога због извесних разлога особито поштујемо, на пример, због указане помоћи и др. Нарочито пак у молитви свагда и најпре призивамо Пресвету Богородицу, нашу највећу заступницу пред престолом Божијим; њој се најчешће обраћамо речима: „Пресвета Богородице, спаси нас!”

Којом се молитвом најчешће обраћамо Пресветој Богородици?

Пресветој Богородици обраћамо се молитвом „Богородице Дјево”, која гласи:

Богородице Дјево,

Радуј се, благодатна Маријо,

Господ је с тобом;

Благословена си ти међу женама,

И благословен је плод утробе твоје,

Јер си родила Спаситеља душа наших.

На црквенословенском ова молитва гласи:

Богородице Дјево,

радујсја, благодатнаја Марије,

Господ с Тобоју!

Благословена ти в женах,

И благословен плод чрева твојего,

Јако Спаса родила јеси душ наших.

Да ли се Другом Божијом заповешћу забрањује поштовање икона?

Овом заповешћу се не забрањује поштовање светих икона јер иконе нису идоли!

Света Црква је на Седмом васељенском сабору одредила, у погледу икона, да ми не одајемо поштовање самој материји икона, него се наша мисао преноси на Бога или на светитеље Богом прослављене, који нас приводе Богу, а чији су ликови на икони представљени. Тако се ми клањамо не самим иконама као материји, већ нас оне побуђују да се умом и срцем обраћамо Богу. Икона није Бог, већ је прозор, кроз који се у наш свет излива Божија благодат.

Поштовање које се одаје икони односи се на њен прототип (оригинал), и онај ко се клања икони, клања се лицу које је на њој насликано.

Да ли се у Светом писму може видети допуштање израде светих ликова?

Да, Господ је сам био наредио Мојсију, при изради скиније (покретног храма), да начини ликове херувима на ковчегу завета (II Мојс 25: 18-22).

Како се Црква односи према питању о чудотворности икона?

Према речима Христа Спаситеља, „Дух је оно што оживљава” (Јн 6: 63). Икона је чудотворна уколико се човек заиста клања не материји него Господу, било непосредно, или преко Пресвете Богородице, или светитеља који су на икони приказани и уколико. Свето писмо нам казује да је у том смислу и сама сенка апостола Петра лечила болеснике, кад је преко њих прелазила (ДА 5: 15).

Како се Црква односи према светитељима? Црква поштује светитеље као Божије угоднике и блиске Богу и обраћа им се у молитвама, призивајући их да се заузму за нас пред Богом.

Да ли поштовањем и призивањем светитеља ми умањујемо славу Божију?-Поштовањем и призивањем светитеља ми не умањујемо славу Божију, јер, прво, ми поштујемо светитеље не као Бога, него као бића која су блиска Богу и у светитељима поштујемо силу и благодат Божију, која се у њима показала.Славу и част узносимо једино Богу, а друго, светитеље призивамо не као такве који би нам могли помоћи сопственом силом, него као прослављене пред Богом људе који би нам измолили од Бога помоћ и милост Његову.

На чему је основано учење Цркве о призивању светитеља?Ово учење је основано на Светом писму и Светом предању.

Шта нам говори Свето писмо о значају молитава светитељима за нас?- У књизи Мојсијевој описује се како Господ наређује Авимелеху да се моли Аврааму, говорећи: “Пророк је, и молиће се за те, те ћеш остати жив” (I књ.Мојс. 20:7). На другом месту Израиљци преклињу пророка Самуила да се за њих моли Господу, да их избави од непријатеља, и каже се: “И завапи Самуило ка Господу за Израиљ, и услиши га Господ” (I Сам. 7:9). У Новом завету св. апостол  Јаков опмиње: “Много може помоћи снажна молитва праведнога” (Јак. 5:16). А св. Aпостол и еванђелист Јован, пише у Откривању: “И видех седам анђела који стоје пред Богом… И дође други анђео и стаде пред жртвеником држећи златну кадионицу; и беше му дано много тамјана да даде молитвама свих светих на жртвеник златни пред престолом и дим од кађења за молитве светих подиже се из руке анђелове пред Бога” (Открив. 8:2-4). – св. апостол Павле, такође, поред осталог говори: “Свагда, у свакој молитви својој, молим се за све вас с радошћу” (Филип. 1:4).

Којим речима се Црква обраћа светитељима, призивајући их у молитви?- Прослављајући у својим богослужбеним песмама подвиге и страдања светитеља Божијих, као и њихове хришћанске врлине. Црква им се, поред осталог, обично обраћа речима: “Моли(или “молите”) за нас грешне”. – Тако, на пример, на Великом повечерју, ми призивамо помоћ светитеља речима:

“Пресвета Владичице,Богородице,моли за нас грешне;

Свети Јоване, пророче и претечо и крститељу Господа

нашег Исуса Христа, моли, за нас грешне;

Све небеске силе светих анђела и арханђела,молите се за нас грешне;

Свети славни апостоли,пророци и мученици,и сви свети,молите се за нас грешне”.

Кога од Божијих светитеља ми увек призивамо?- Ми свакодневно призивамо у молитви светитеље чија се успомена слави тога дана.Затим, светитеља покровитеља наше породице своју крсну славу или ако се молимо у храму светитеља коме је храм посвећен, затим светитеља чије име носимо или кога због извесних разлога особито поштујемо, на пример, због указане помоћи и др. Нарочито пак у молитви свагда и најпре призивамо Пресвету Богородицу, нашу највећу заступницу пред престолом Божијим; њој се најчешће обраћамо речима:

Икона Богородице Тројеручице је најпоштовањиа икона у Хиландару и најзначајнија икона српског народа.