Srpska Slava

КРСНИ ЗНАК

Којим знаком на себи ми изражавамо своју веру и призивамо помоћ Божију?

Ми то чинимо знаком крста.

Крст означава хришћанство, јер је Господ Исус Христос на њему разапет, на њему је умро, али је и са њега васкрсао. Зато се крст никада не схвата као симбол смрти, већ као симбол вечне победе над смрћу, симбол вечног живота. Такође, стојећи са раширеним рукама, човек изображава крст.

Хришћанин, православац, себе осењује знаком крста и то чини тако што три прста десне руке, палац, кажипрст и средњи прст, састави врховима, док се мали и домали прст савију уз длан. Три сакупљена прста означавају Свету Тројицу, Оца, Сина и Духа Светога, док друга два прста означавају другу личност Свете Тројице, Господа Исуса Христа, и то његову двојну природу, људску и божанску. Бог Света Тројица је један, као што су сва три прста заједно спојена, али су Отац и Син и Свети Дух личности, те отуда три прста која се слободно попрећу и спајају. Мали и домали прст казују да је Исус уједно и Бог и Човек.

Са тако састављена три прста десне руке додирујемо чело, посвећујући Богу свој ум (да бисмо свагда исповедали Господа) и говоримо: „У име Оца”, затим, дотичемо стомак, посвећујући Богу своје срце (да бисмо Господа љубили), рекавши: „и Сина”, затим додирујемо прво десно па онда лево, посвећујући Богу своју снагу (да бисмо чинили што је добро), говорећи: „и Светога Духа”. Последња реч која изговарамо јесте амин заиста, нека тако буде.

Како се људска глава налази изван осталих делова тела, тако се Бог Отац налази на небесима, те се управо прво Он помиње. Покретање руке ка стомаку изображава оваплоћење Бога Исуса Христа и Његов долазак у свет кроз Богородицу.

Хоризонтално кретање руку од рамена до рамена означава да је Свети Дух, такође, сишао у свет и да се он свуда налази.

Крстећи се на овај начин, изражавамо:

  1. веру у Једнога Бога у Тројици – Оца, Сина и Светога Духа (састављањем три прста десне руке)

2. веру у Господа нашег Исуса Христа, Његово, као и наше, васкрсење, као и у живот вечни.